Vad är skillnaden mellan såväl arm som x86 -processorer?

Du måste ha hört talas om ARM, ARM64, samt x86 -processorer som driver de flesta moderna smartphones. Vilka av dessa processorer som din Android har, vilken av dem är bättre, liksom vad är skillnaden mellan arm, arm64 samt x86? Vi kommer att försöka svara på alla dessa frågor!

Från och med Android 5.0 Lollipop lägger Google till stöd för 64-bitars processorer på Android. Det var då att förstå din processor slutade vara något ganska viktigt för många människor. Oavsett om du har en 32-bitars processor eller 64-bitars processor kan välja vilken anpassad ROM eller GAPPS du kan installera. Det bestämmer också vilken version av en APK du väljer för att ladda på en app, versionen av Xposed Framework såväl som många andra saker också. Sedan finns det skillnader mellan processorer baserade på ARM -designen såväl som de baserade på x86 -designen också. Så vad är skillnaden mellan såväl arm som x86 -processorer?

Vad är skillnaden mellan arm, arm64 samt x86?

Armprocessorer

ARM är vanligtvis designen som används för att utveckla en CPU för en mobil enhet. Processorer baserade på ARM (32 bit) följer en uppfyllande av en RISC (reducerad riktningsset dator) arkitektur. I själva verket betyder ARM i sig avancerad RISC -maskin. Vad det kokar ner är att armprocessorer är lättare att göra och därför billigare. De flesta riktningar är enkla och körs i en klockcykel. Det finns många tekniska detaljer som vi kan komma in i men alla kommer främst att flyga över huvudet för de flesta om du inte är expert på detta område.

Om du har en smartphone eller någon typ av mobil gadget som huvudsakligen beror på batteritiden för funktion, använder den troligtvis en armbaserad processor. Dessa processorer är i allmänhet mycket bättre i jämförelse med x86 när det gäller strömförbrukning. Medan processorprestanda också beror på en hel del andra faktorer som cache, busbredd etc., är armprocessorer vanligtvis mindre kraftfulla i jämförelse.

Läs också
Setup Universal eller System-Wide ADB samt Fastboot på Windows 10

ARM64 -processorer

Även om bärbara datorer behöver låg kraftförbrukning har de funnits långt innan armen verkligen slutade vara ett genomförbart alternativ. Desktops operativsystem såväl som appar, till exempel Windows 10 samt skrivbordsversionen av Chrome behöver mycket mer kraft för att fungera smidigt. Då kunde ARM -processorer inte tillhandahålla en sådan processorkraft men saker förändras. ARM64 är bara en förlängning eller utveckling av ARM-designen som stöder 64-bitarsbehandling.

64-bitarsbearbetning är mycket överlägsen 32-bitars, liksom att ARM64-processorer tenderar att prestera mycket bättre än ARM-processorer. Microsoft har arbetat med ARM för att möjliggöra Windows 10 på ARM-baserade processorer, de har till och med släppt några prylar under Windows 10 on Arm-programmet. Windows har alltid varit ett skrivbords -OS och har därför alltid stött X86 (x64) arkitekturer. Även med längre batteritid ger armprocessorer chansen för prylar att hålla sig kopplade (eller åtminstone stanna kvar) hela tiden. Microsoft har tagit bort att det ser att framtiden är 2-i-1-prylar som kan fungera som en bärbar dator och surfplatta båda. Således är drivkraften för Windows 10 på arm.

Måste läsas
Fakta såväl som myter om smarttelefonbatteri

x86 processorer

X86 är en helt annan design som är framträdande av Intel. Processorer som använder X86 -designen används vanligtvis på stationära datorer såväl som bärbara datorer. Till och med AMD, Intels rival på skrivbordet såväl som bärbara datorprocessorer använder Intels x86 samt x64 (som är en 64-bitars version av x86 arkitektur) arkitekturer för att producera sina CPU: er. Processorer baserat på X86 följer en CISC (Complex Direction Set Computer) arkitektur. Vägbeskrivning på x86 -processorer är huvudsakligen komplexa. Således tar de upp flera CPU -cykler för att utföra varje instruktion.

Redaktörs val
Förstå smarttelefonspecifikationer: Vad gör smarttelefonsensorer?

Intel har arbetat svårt för att göra dessa processorer lika effektiva som de emellertid kan x86 är, efter design, bara inte så batterivänligt som arm. Även om vissa Android -prylar körs på Intel Atom -processorer baserat på X86 -arkitekturen. Några exempel skulle vara Asus Zenfone, Zenfone 2, Lenovo K80, etc. Medan armprocessorer har slutat vara kraftfullt för att köra fullfjädrade stationära operativsystem som Windows 10, är ​​de fortfarande långt efter.

Dessa arkitekturer har funnits sedan 90 -talet i parallella världar. ARM har alltid varit för de lågkraftsmässiga prylarna som telefoner såväl som lilla PDA. X86 har å andra sidan alltid varit processordesignen som gav mer kraft genom att använda mer el, lämplig för stationära datorer. Även om ARM under de kommande 5 åren blir den go-to-processordesignen för bärbara datorprocessorer, kommer det troligtvis aldrig att kunna kämpa med x86 på skrivbordet, vilket alltid kommer att vara mer kraftfullt, såväl som mer lämpligtnull

Back to top